Dit is een paragraaf. Klik hier om je eigen tekst toe te voegen.

fort europa2.jpg

HET MENSENKOOR

van Wilko Sterke

Wie bezig is om zijn stem te laten horen, vergeet vaak te luisteren. En wie enkel luistert, voelt zich na een tijdje niet gehoord.

 

Onder de titel ‘Het Mensenkoor’ doet Wilko Sterke onderzoek naar koormuziek in Nederland.

 

Hoe klinkt een koor dat de stem van de samenleving vertegenwoordigd?

 

Er zijn meer koorverenigingen dan voetbalclubs. Toch ontstaat er niet veel nieuw koormateriaal dat aansluit bij de spanningen en gezamenlijke spirituele behoeften van deze tijd. Koormuziek heeft zelfs een ouderwets imago, stijfjes zingend met bladmuziek in je hand. Nederlandse koren leunen nog erg op traditionele werken van de grote witte mannelijke componisten uit de 19e eeuw.

 

Het Mensenkoor wordt een plek waar jonge zangers, componisten en taalkunstenaars vanuit verschillende tradities samen komen om gesprekken te voeren en vanuit daar nieuw koormateriaal te creëren.

 

Had Het Mensenkoor bestaan tijdens de quarantaine periode, dan hadden de koorleden via zoom gesproken over ‘afgesloten zijn’ en waren er vanuit daar spoken word teksten, libretto’s en muzikale ideeën ontstaan die vervolgens door de groep werden uitgewerkt en ingestudeerd. Het Mensenkoor kan zingen in buurthuizen én in het concertgebouw. Het Mensenkoor kan zingen bij moderne rituelen zoals debatten, herdenkingen of koopzondagen. Misschien had het Mensenkoor in de Bijlmermeer gestaan tijdens het Black Lives Matter protest, of organiseert het een grote begrafenis voor families die het zonder ritueel moesten doen tijdens de corona crisis. Kan Het Mensenkoor ook in opdracht van overheden of bedrijven op maat gemaakte rituelen uitvoeren?

 

Wat de uitkomsten van het onderzoek ook zijn, in Het Mensenkoor staan luisteren en uiten tegelijkertijd centraal. Wilko gelooft dat muziek het mooist is als het voor de uitvoerders een persoonlijke, noodzakelijke uiting is en ze tegelijkertijd naar elkaar blijven luisteren.

JA! HOUD ME OP DE HOOGTE VAN HEELAL BV
  • Black Facebook Icon
  • Black LinkedIn Icon