FOREST%20banner%20breed%20zonder%20tekst

THEMA:   aanpassingsvermogen – klimaatverandering – natuur  

VORM :   spel – interactief – informeel

DOEL  :   bewustwording – inzicht – gespreksstarter

CORONA PROOF! 

FOREST

van Emke Idema

Een levensgroot gezelschapsspel voor volwassenen 

Duur

Capaciteit

Taal 

Te boeken

:

:

:

:

+- 2 uur (exclusief nagesprek

8-10 mensen per spel, 4 spellen tegelijk mogelijk

 

NL, vanaf okt. '20 ook in ENG

Vanaf september 2020

FOREST is een gezelschapsspel en een hoorspel in één.

Het spel neemt je mee naar een andere wereld, waarin de klassieke verhoudingen tussen mens en natuur worden opgeschud. Met kaarten, spelregels en geluidsfragmenten op zak ga je op weg. Lukt het jou en je medespelers om een nieuwe wereldorde te bouwen? 

FOREST is het jongste project van theatermaker Emke Idema. FOREST wil onze verbeelding rond het leven met, in en als deel van de natuur, prikkelen. Het project is ontstaan uit het verlangen om collectief de verbeelding te scherpen over de positie en het gedrag van ons, de mens op deze wereld. Om te kijken wat voor mogelijkheden voor samenleven met onze omgeving er zijn, met meer oog voor de ons omringende natuur. Het spel wil voelbaar maken hoe we afhankelijk zijn van de natuur waar we in leven.

 

Geschikt voor plekken, bedrijven of instellingen waar mensen beter willen leren omgaan met verandering of waar milieu, natuur en ruimtelijke ordening belangrijke onderwerpen zijn. 

HET VERHAAL VAN HET SPEL


Het spel speelt zich af in een nabije toekomst, waarin de alg is uitgestorven en we als mens samen met de andere ademende soorten volledig afhankelijk zijn van de bomen en planten voor de zuurstof in onze atmosfeer. De bomen op de wereld hebben een evolutie doorgemaakt, waardoor ze in staat zijn om collectief hun stofwisseling te bevriezen, hun huidmondjes te sluiten en zo met zijn allen te stoppen zuurstof af te geven aan de lucht op het moment dat er één van hen bedreigd wordt. Hiermee hebben ze een massavernietigingswapen, in elk geval op de langere termijn (want het zal even duren voordat alle zuurstof uit de atmosfeer verdwenen is).
 
Het spel begint op het moment dat de boom wereldwijd heilig is verklaard en dat de doodstraf is gezet op het kappen/vernietigen van bomen. Er is door de wereldleiders van het moment besloten om de wereld te laten verbossen en de mensen – en ook de andere soorten - zullen zich naar deze nieuwe orde moeten voegen en hun manier van leven moeten aanpassen.
 
Het publiek speelt het spel aan de hand van geluidsfragmenten die ze zelf bedienen, spelregels en speelkaarten. Gestuurd door de spelstructuur, beleven ze gezamenlijk de wereld van het Dendroceen, het tijdperk van de boom. Het doel van het spel is om met tenminste twee teams het einde te halen en een wereld vorm te geven waar ze achteraf tevreden mee zijn.
 
Iedere beurt komen de teams ‘Gebeurtenissen’ tegen, waar ze op reageren door hun ‘Menselijke Hulpbronnen’ in te zetten. Dat zijn Openheid, Denkkracht, Sociale Vaardigheden en het Vermogen tot Loslaten. Er zijn verschillende soorten reacties mogelijk: een oplossing bedenken, hulp vragen, parasiteren op een ander, stil vallen of zelf muteren.

Samen iets doen
We zien dit spel als een ultieme kans om collectiviteit te beleven in een tijd waarin dat erg moeilijk is. En dat met nauwelijks concessies aan de inhoud en de ervaring. We hopen dat zoveel mogelijk mensen de kans krijgen om hun mentaliteit in tijden van crisis in een gecontroleerde omgeving samen te kunnen oefenen.

Illustratie Micha Huigen

Covid-19

Wij zijn in januari 2019 begonnen met de ontwikkeling van FOREST en hebben het spel in residenties op Oerol, Over het IJ en STRP verder ontwikkeld. In maart 2020 stonden we op het punt om het eerste prototype van het spel te laten fabriceren en op tournee langs de zomerfestivals te trekken. De komst van het Corona virus heeft de thematiek van FOREST nog urgenter gemaakt. Het spel zoals het er lag, bleek profetisch te zijn. Lees hierover het interview met Emke in de Theaterkrant.

Joop Mulder Plak

Voor haar werk-in-ontwikkeling ontving Emke in september 2019 de Joop Mulder Plak: Een prijs van theaterfestival Oerol voor de meest veelbelovende pionier van dat jaar. De jury noemde FOREST een tot de verbeelding sprekend sciencefiction spel en was ‘onder de indruk van de eerste sterke aanzet’.

JA! HOUD ME OP DE HOOGTE VAN HEELAL BV
  • Black Facebook Icon
  • Black LinkedIn Icon
FOREST op Oerol